Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Конференције за новинаре > Могућност за повећање извоза пољопривредних производа у Русију

Могућност за повећање извоза пољопривредних производа у Русију

Београд, 16. октобар 2014. године – Председник Владе Републике Србије Александар Вучић изразио је данас захвалност Руској Федерацији на томе што има разумевања за европски пут Србије и што поштује територијални интегритет и суверенитет наше земље.


Вучић је на заједничкој конференцији за новинаре са председником Руске Федерације Владимиром Путином поручио да се наша земља налази на путу ка Европској унији и да од тог пута неће одустати.

Он је подсетио на то да ће Србија 2015. године председавати Организацији за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС), уз напомену да ће наша земља показати да је у стању да делује у циљу решавања проблема у свету.

Премијер је поручио да Влада Србије није и неће уводити санкције Русији, и подсетио на то да је наша земља показала да је пријатељ Русије и у тешким тренуцима.

Србија не одустаје од пута ка ЕУ, поновио је Вучић и додао да је захвалан Русији што није вршила притисак на нашу земљу по том питању и што је увек пружала подршку суверенитету и територијалном интегритету Србије.

Он је указао на то да ће Србија и Русија сва питања из области енергетике решавати на партнерски начин.

Премијер је потврдио да је Путин прихватио његову молбу за извоз у Русију одређеног броја возила марке “фијат”, која се производе у Крагујевцу.

Вучић је напоменуо да се очекују и погодности за извоз млечних производа у Русију, и поновио да робна размена двеју земаља бележи раст.

Такође, он је пренео захвалност Русији на хуманитарној помоћи коју је упутила нашој земљи током катастрофалних поплава у мају ове године.

Путин је рекао да Србија и Русија имају чврсте односе на политичком плану, и поновио да се став Москве према питању Косова неће мењати, а да Русија очекује конструктиван дијалог са ОЕБС-ом када Србија дође на чело те организације.

Он је исказао захвалност председнику Републике Србије Томиславу Николићу и председнику Владе Србије Александру Вучићу на позиву да посети Србију поводом обележавања 70-годишњице ослобођења Београда и победе над фашизмом и 100-годишњице почетка Првог светског рата.

Председник Русије је указао на то да се трговинско-економски односи двеју земаља развијају веома добро.

Истовремено, Путин је поручио да питање једнострано проглашене независности Косова треба решавати у складу са Резолуцијом 1244 Савета безбедности Уједињених нација (СБ УН) и да се Русија тога држи и задржаће исти став и у будућности.

Он је поновио да Србија може да искористи повољан тренутак за повећање извоза пољопривредних производа у Русију, и посебно истакао пољопривреду као област са великим перспективама за сарадњу.

Уколико се реализују споразуми који су данас постигнути, како је навео, онда извоз српских производа може да са 130 милиона буде повећан на 500 милиона долара за врло кратко време.

Према његовим речима, то је корисно за српску привреду, значи нова радна места, али је од користи и за Русију.

Путин је саопштио да је данас разговарано и о развоју српског аграрног сектора заједно са произвођачима из Русије и произвођачима из западне Европе.

Председник Русије је рекао да та земља не може сама да развија пројекат изградње гасовода “Јужни ток”, уз подсећање на то да његова вредност износи више милијарди долара.

Путин је навео да су проблеми изградње “Јужног тока” повећани због политичких проблема, уз оцену да у овом тренутку политичка питања штете економским.


Аудио/видео прес
Тонски и видео записи са конференција за новинаре чланова Владе Републике Србије

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs