Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности премијера > Унапређење свеукупних односа Србије и Русије

Унапређење свеукупних односа Србије и Русије

Београд, 16. октобар 2014. године – Председник Владе Републике Србије Александар Вучић изјавио је данас у разговору са председником Руске Федерације Владимиром Путином да Србија никада неће заборавити учешће руских трупа у ослобађању српске престонице и велики број живота положених за слободу Београда и Србије.


Вучић је Путину пожелео добродошлицу у Србију, и изразио задовољство због тога што ће председник Русије својим присуством увеличати обележавање 70-годишњице ослобођења Београда и победе над фашизмом и 100-годишњице почетка Првог светског рата.

Премијер је указао на то да ће Путин присуствовати Војној паради Корак победника, која се одржава у част 70-годишњице ослобођења Београда од фашизма, а очекује се да ће је посматрати више од 100.000 људи.

Истовремено, он је указао на то да робна размена између Србије и Русије достиже 2,6 милијарди долара, уз напомену да је Србија једина европска земља која може да извози свињско месо у Руску Федерацију.

Вучић је најавио да ће тај извоз убудуће бити и већи, на шта је наша земља спремна, и упутио молбу Путину да омогући увоз у Русију возила марке “фијат”, која се производе у Крагујевцу.

Путин је истакао да постоји могућност за постизање договора о извозу одређене квоте ове марке возила у Руску Федерацију, и оценио да се трговинске и економске везе двеју земаља развијају веома успешно.

Руска статистика, како је саопштио, показује раст трговинске размене од 17 одсто у првој половини године.


Председник Русије је навео да је темпо раста и раст инвестиција добар, и као пример навео компанију “Нафтна индустрија Србије” (НИС), која је једна од највећих у Србији.

Он је подсетио на то да руске инвестиције у ту компанију износе две милијарде долара, и поручио да је ова земља спремна на то да уложи још милијарду долара.

Области за даљи развој сарадње, како је навео, између осталог су и високе технологије и пољопривреда.

Повољан је моменат за то да Србија заузме место на руском тржишту, при чему се може разговарати и о сарадњи у организацији инвестиционог процеса са руске стране и кредитирању српских пољопривредних предузећа, закључио је Путин.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs