Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Издвојене теме > Првих годину дана рада Владе Србије изабране 3. марта 2004. године > Министарство вера

Министарство вера

Са једног од гостовања у оквиру кампање за промоцију веронауке
У протеклих годину дана Министарство вера је наставило, проширило и садржински обогатило сарадњу са свим црквама и верским заједницама у Србији, као и са централама појединих верских организација у иностранству. Многобројне верске и политичке делегације из иностранства, стални или привремени посматрачки тимови и мисије, стране и домаће невладине организације, амбасаде и независни интелектуални кругови, исказали су живо интересовање за религијску структуру српског друштва и за политику Владе Србије у овој области. У готово свим тим сусретима искристалисан је заједнички став: да је Србија држава у којој се поштују верске слободе; да Министарство вера води отворен демократски дијалог са свим верским организацијама, без икаквих верских и идеолошких предрасуда; да Влада препознаје, прихвата и подстиче позитивну улогу верских организација у процесу демократизације и хуманизације друштвених односа, као и у развоју модерног образовног и културног система, компатибилног са вредносним системом уједињене Европе.

У сарадњи са црквама, верским заједницама и верским организацијама Министарство вера је највише пажње посветило верском образовању, културним и издавачким програмима који се реализују у њиховом окриљу, као и социјалном и материјалном положају носилаца вере.

Први пут после Другог светског рата држава је преко Министарства вера уплаћивала редовне месечне дотације средњим верским школама свих конфесија. Дотације верским школама у претходној години износе 103,469.024 динара, односно 42,79% укупне буџетске апропријације опредељене Министарству вера, а ова средства намењена су ђацима за боравак у интернатима, професорима за плате, хонораре и за обавезне доприносе. Студентима теологије у земљи и иностранству додељена је 341 стипендија. Стипендије студентима свих конфесија исплаћене су за целу академску 2004/2005. годину у укупном износу 27,683.581 динара, односно 11,58% буџета Министарства вера.

За развој, унапређење и афирмацију духовне културе у српском друштву Министарство вера је определило 20, 192.600 динара. Ова средства намењена су за редовне активности и посебне програме и пројекте које реализују културне установе у саставу верских организација, као и за богату издавачку деланост.

За помоћ свештенству свих конфесија и монаштву у угроженим, неразвијеним и пограничним подручјима издвојено је укупно 21, 995. 313 динара, од чега за монаштво и свештенство на Косову и Метохији 12, 175. 307 динара.

За обнову, очување и градњу храмова држава је издвојила 32, 738. 000 динара, од тога за манастире на Косову и Метохији 16, 569. 000 динара.

Манастиру Хиландар уплаћена је дотација од 7, 000. 000 динара за редовне трошкове братства.

Министарство вера је изградило институционалне, организационе, стручне и кадровске основе за унапређење верске наставе у основним и средњим школама.

Најсложенији и најважнији посао који је урађен 2004. године у Министарству вера јесте израда Преднацрта закона о верским организацијама. Овај деликатан системски закон, који треба да премости и попуни опасну правну празнину која је настала када је 1993. године укинут важећи а није донет нов закон, био је на најширој јавној расправи у земљи и иностранству.

У наредном периоду Министарство вера ће анализовати ставове изнете у јавној расправи о Преднацрту закона о верским организацијама и припремити нацрт овог системског закона. У сарадњи са другим министарствима учествоваће у припреми закона о враћању одузете имовине црквама и верским заједницама, као и у проналажењу одговарајућих законских решења за верску наставу у законима о основној и средњој школи.

У марту 2005. године у Министарству вера започеће израда обимне монографске публикације "Верска карта Србије", чији је елаборат израђен 2004. године.

Министарство вера ће систематски радити на имплементацији ставова Владе Србије исказаних у "Меморандуму о буџету и економској и фискалној политици за 2005. годину са пројекцијама за 2006. и 2007. годину". У овом базичном документу – у којем је изложен Владин план реформисања друштва – у одељку Структурне реформе, први пут откако су започете промене друштвеног система у Србији религијски систем је препознат и истакнут као сфера у којој је такође неопходно установити нове, модерне и демократске односе између државе и верских организација, чија позитивна улога у друштвеном и културном животу треба да буде не само призната него и законом ближе утврђена и одређена.

"Законом о верским организацијама биће утврђена и уређена изворна и стабилизована мултирелигијска структура друштва. Традиционалне цркве, историјске верске организације и нове вероисповедне заједнице добиће статус јавних организација и бити интегрисане у јавни друштвени живот. Верско образовање ће методолошки и програмски остати аутономно, а програми општеобразовних предмета биће усклађени са програмима јавних школа, па ће се тако обезбедити претпоставке да се верске средње и високе школе укључе у јавни образовни систем. Универзалне вредности религијске културе биће реафирмисане као носећи елементи културног, вредносног и духовног система који се налази у темељу уједињене Европе. Материјални и социјални положај носилаца вере у свим верским заједницама (ђаци, студенти, свештенослужитељи свих видова и рангова, верски службеници) постепено ће бити побољшаван, у складу са општим економским и социјалним напретком друштва."

Фото галерија

Седница Комисије за верску наставу
Говор министра Радуловића у цркви Светог Антуна поводом посете кардинала и загребачког надбискупа Јосипа Бозанића
Посета словачког бискупа Јулиус Фила
Састанак министра вера, амбасадора СЦГ у Израелу Кринке Видаковић-Петров и чланова делегације Светског јеврејског конгреса
Разговор министра вера са делегацијом верских заједница коју је предводио
Јосеф Грибоски
Сусрет министра Радуловића са епископом Краснојарским Алексијем


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs