Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности Владе > Предложено укидање ванредне ситуације у Србији

Предложено укидање ванредне ситуације у Србији

Београд, 23. мај 2014. године – Министар унутрашњих послова Владе Републике Србије Небојша Стефановић саопштио је данас да ће Републички штаб за ванредне ситуације предложити Влади Републике Србије да са данашњим даном укине ванредну ситуацију у земљи.


Стефановић је на седници овог штаба рекао да постоје услови да се ванредна ситуација укине, али и додао да ће она остати на снази у два града и 17 општина, у којима је ситуација таква да не може потпуно да се укине.

Реч је, како је објаснио, о Шапцу и Сремској Митровици, као и о општинама Обреновац, Љиг, Уб, Лајковац, Осечина, Параћин, Мионица, Свилајнац, Смедеревска Паланка, Шид, Трстеник, Косјерић, Бајина Башта, Крупањ, Мали Зворник, Коцељева, Владимирци.

Он је навео да је ситуација стабилна и да иде ка нормализацији у многим општинама, осим у Малом Зворнику и још неким местима у којима је покренуто клизиште, као и Обреновца, где је трећина општине под водом.

Према његовим речима, стварају се услови за повратак становништва и надлежна министарства дају инструкције како да се спрече неке нежељене последице, као што су заразе.

Министар је, говорећи о жртвама у поплављеном подручју, саопштио да су пронађена тела 33 лица, од којих је 13 преминуло од последица утапања.

Председник Владе Републике Србије Александар Вучић придружио се седници Штаба за ванредне ситуације након разговора са канцеларом Савезне Републике Немачке Ангелом Меркел.

Вучић је том приликом пренео да му је Меркел у телефонском разговору поручила да немачки народ неће оставити Србију без подршке, као и да је изразила саучешће српском народу и понудила помоћ.

Он је истакао да је Србија веома захвална Немачкој на томе, и додао да је током разговора затражио за нашу земљу најнеопходнију помоћ.


Дојче банка не наплаћује провизије на наменске рачуне, навео је председник Владе, уз оцену да је то сигнал подршке и помоћи нашој земљи.

Помоћник министра унутрашњих послова и начелник Сектора за ванредне ситуације Предраг Марић поновио је да је на свим кризним тачкама у Србији стање стабилно, али да ће надлежни органи остати у приправности још најмање четири дана.

Марић је рекао да је до сада на територији Србије евакуисано више од 30.000 особа, од тога 25.000 из Обреновца.

Према његовим речима, спасилачке екипе из иностранства постепено напуштају Србију, при чему ће једино остати тимови са пумпама и хеликоптери у стању приправности и превентиве.

Он је навео да се хуманитарна помоћ организује преко оперативног штаба, и апеловао на локалне самоуправе да буду рационалне у захтевима за помоћ, који не смеју бити предимензионирани.

Директор ЈП "Србијаводе" Горан Пузовић оценио је да би вода из Обреновца могла да се повуче за пет дана, уз напомену да се већ од недеље, 25. маја, може очекивати повлачење водостаја реке Саве.

Пузовић је нагласио да је насипе око термоелектране у Обреновцу потребно додатно ојачати како би се избегао сваки ризик, и додао да ће надлежне службе пратити развој ситуације 24 часа.

Вршилац дужности директора Дирекције за воде Миодраг Пјешчић поновио је да се ситуација полако смирује, да се реке враћају у корита, док је водостај Саве и Дунава мањи него што је Републички хидрометеоролошки завод предвидео.

Он је нагласио да су Београд, Смедерево и Голубац безбедни, уз подсећање на то да је мобилна опрема за заштиту од поплава постављена где год је то било могуће.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs