Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности премијера > До сада 14 жртава поплава у Обреновцу

До сада 14 жртава поплава у Обреновцу

Београд, 20. мај 2014. године – Председник Владе Републике Србије Александар Вучић саопштио је данас, у делу седнице Владе отвореном за јавност, да су размере катастрофе која је погодила Србију десетоструко веће него у осталим земљама региона, и поновио очекивање да се то неће видети и по броју жртава.


Вучић је рекао да је у Обреновцу пронађено 14 жртава, уз напомену да се претпоставља да су половина утопљеници, а да је половина умрла природном смрћу, што ће показати резултати обдукције, која је у току.

Влада је због великог броја жртава насталих у катастрофалним поплавама на подручју Србије од сутра прогласила тродневну жалост у Републици, саопштио је председник Владе.

Он је потврдио да је пронађена особа из Варварина која се сматрала несталом, и исказао очекивање да ће стање ванредне ситуације на подручју читаве Републике можда моћи да буде укинуто у петак, уз задржавање те мере за поједине делове земље и општине које су претрпеле највеће штете.

Према његовим речима, надлежне службе су у једном тренутку процениле да је због временских услова и опадања Саве крај катастрофе веома близу, али су такозване леђне воде и натопљени бедеми створили још проблема, као на пример у Забрежју.

Вучић је, говорећи о томе шта је све јуче учињено на терену, објаснио да су предузете све мере на одбрани ТЕНТ-а, тако да је термоелектрана практично окружена бедемима од Саве и леђних вода, чиме је направљено право острво око ње.

Све што је урађено изискивало је огроман напор свих који су у томе учествовали, навео је он и још једном изразио захвалност свима који су прихватили евакуацију из Забрежја.


Председник Владе је поручио да се, без обзира на то што се Колубара одбија од Саве, не очекује да се понови поплавни талас какав је био пре неколико дана.

Вучић је указао на то да су размере катастрофе која је у поплавама задесила Србију премашиле 0,64 одсто БДП-а, што нашој земљи, као кандидату за чланство у Унији, омогућава да самостално аплицира за коришћење средстава из Фонда солидарности ЕУ.

Такође, како је додао, постоји и могућност заједничког аплицирања за средства са другим земљама из окружења, које су такође погођене поплавама.

Он је наложио министрима из ресора евроинтеграција, финансија и економије да припреме додатну документацију и уложе неопходан напор како би аплицирали и за ИПА фондове ЕУ, као и да се утврди да ли можемо да повучемо 30 милиона евра неискоришћених средстава, која Србија није употребила услед изостанка пројеката.

Вучић је најавио да ће за сваку пријављену штету бити спроведене три или четири контроле одштетног захтева који су пријавиле локалне самоуправе, и обећао грађанима коју су претпели губитке у поплавама да ће им бити надокнађено све што су изгубили.

Такође, како је навео, на подручју општине Шабац није било ниједног кривичног дела за последња три дана, а у Београду у последња два дана, што говори о одговорности и заједништву.

Према његовим речима, прексиноћ и ноћ пре тога ухапшено је неколико нарко дилера, од којих је заплењена дрога у количини која се уобичајено одузима током два месеца.

Он је нагласио да су надлежни државни органи све време током кризе били крајње отворени према грађанима и да јавности није ускраћена ниједна релевантна информација.

Вучић је изразио захвалност свим грађанима који су до сада помогли, при чему је указао на то да су и даље неопходни њихови, као и прилози компанија из Србије, с обзиром на то да помоћ ЕУ неће бити довољна за санирање комплетне штете.

ВИДЕО: Министар финансија Лазар Крстић о формирању канцеларије за хуманитарну помоћМинистар финансија Лазар Крстић најавио је да ће бити формирана канцеларија за хуманитарну помоћ и прецизирао да је до затварања платног промета синоћ уплаћено приближно шест милиона евра помоћи.

Крстић је објаснио да ће се санирање последица поплава обављати уз координацију са општинама, кроз ребаланс буџета, али и друге механизме.

Министар је указао на то да су процедуре значајно поједностављене, тако да се не наплаћује царина на хуманитарну помоћ како би лекови и храна стигли на време онима којима су неопходни.

Он је апеловао на оне који из иностранства шаљу хуманитарну помоћ да је најаве како би надлежни органи били што спремнији за њено преузимање.

Акција сакупљања новца проширена је и на друштвене мреже како би што више људи у иностранству сазнало да је катастрофа која нас је задесила огромних светских размера, поновио је Крстић.

Вања Удовичић
Министар без портфеља задужен за ванредне ситуације Велимир Илић известио је чланове Владе о томе да на поплављеним подручјима има много угинуле стоке која се уклања, и нагласио да је потребно што више калорифера за сушење влаге у објектима из којих се вода повукла.

Вучић је за обезбеђивање калорифера задужио потпредседника Владе и министра спољне и унутрашње трговине и телекомуникација Расима Љајића.

Министар омладине и спорта Вања Удовичић рекао је да је, у организацији овог министарства, више од 200 омладинаца јутрос отпутовало у Обреновац, како би помогли активностима кризног штаба на терену.

Он је исказао захвалност свим спортистима, а посебно Новаку Ђоковићу и Дејану Станковићу, који су у последњих неколико дана сакупили огромна средства и подстакли друге да учествују у акцији донирања робе, медицинских средстава и новца.

Министар здравља Златибор Лончар упозорио је на то да озбиљан период тек предстоји, и навео да је ово министарство у сарадњи са компанијом "Телеком Србија" отворило бесплатан телефон 0800-222-332 путем којег се могу добити инструкције за поступање у ванредној ситуацији током и након поплава.

У Београду, како је рекао, није доказано постојање шуге, али постоји неколико случаја заразе вашима.

Александар Вулин
Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин пренео је да су сви корисници геронтолошких центара у Обреновцу и Крупњу добро, и указао на значај рада психолошких тимова са жртвама поплава.

Министар привреде Душан Вујовић изјавио је да је неопходно убрзати процедуре јавних набавки за лекове и хемијска средства за дезинсекцију, уз напомену да је такав захтев добио од Војске Србије и других санитетских тимова.

Вујовић је нагласио да су Светска банка и Европска банка предложиле да преусмере средства за реконструкцију за намене санирања штета од поплава, али ће тај предлог, с обзиром на то да ти уговори још нису ратификовани, бити припремљен до четвртка, 22. маја.

Вучић је, у том контексту, предложио да у обнови земље буде ангажована домаћа индустрија.

Снежана Богосављевић-Бошковић
Министар пољопривреде и заштите животне средине Снежана Богосављевић-Бошковић пренела је да се тренутно ради на дезинсекцији терена и уклањању лешева животиња.

Према њеним речима, за сада постоје довољне количине средстава за дезинсекцију.

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић навео је да је целокупна ситуација у земљи под контролом, и додао да је издао налог да се делује превентивно, али и репресивно, као и да се најоштрије санкционише сваки покушај пљачке и криминала.

Он је подсетио на то да се ради на ојачавању насипа код Обреновца, Шапца и Сремске Митровице, и изразио захвалност младима са Криминалистичко-полицијске академије, свим припадницима МУП-а и Сектора за ванредне ситуације који су показали велику пожртвованост и храброст.

Министар одбране Братислав Гашић поручио је да ће Шабац и Сремска Митровица бити сачувани од новог поплавног таласа, и додао да се полако ради на повлачењу трупа како би се оне укључиле у асанацију терена са стручњацима из Министарства пољопривреде и заштите животне средине.

Никола Селаковић
Министар правде Никола Селаковић информисао је чланове Владе о угрожености објеката судова и казнено-поправних завода, и поручио да ће се у овој ситуацији свако кривично дело крађе квалификовати као кривично дело тешке крађе.

Министар рударства и енергетике Александар Антић упозорио је на то да криза у Костолцу још није прошла и најавио да би производња у ТЕНТ-у могла бити настављена за викенд, уколико све буде у реду са повратним таласом.

Министар културе Иван Тасовац обавестио је Владу да је у заводима и архивима културе могуће проценити штету тек када се вода повуче, и додао да су успостављени контакти са међународним организацијама које могу да доставе ургентну помоћ без процене.

Тасовац је најавио да је у припреми и неколико међународних хуманитарних акција, међу којима је и акција "Телетон – за поплављену Србију", која ће бити спроведена 25. маја у сарадњи са Радио-телевизијом Србије.

Министар без портфеља задужен за европске интеграције Јадранка Јоксимовић обавестила је Владу о томе да делегација Србије сутра путује у Брисел, где ће разговарати о могућностима коришћења средстава из Фонда солидарности ЕУ.

Гувернер Народне банке Србије Јоргованка Табаковић навела је да се све донације евидентирају и да се по питању јавних набавки достављају сви подаци појединачно.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs