Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Саопштења министарстава > Неопходна промена Закона о ГМО

Неопходна промена Закона о ГМО

Београд, 25. октобар 2013. године – Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Владе Републике Србије саопштило је да је мишљење Стручног савета за биолошку сигурност, које је председник савета Алексеј Тарасјев пренео министру пољопривреде Драгану Гламочићу, да постојећи Закон о генетски модификованим организмима (ГМО) није безбедан и да је неопходна његова промена.

У саопштењу се наводи да је министру Гламочићу предочено да је још 2009. године, само два дана након ступања на снагу Закона о ГМО који је и данас на снази, тај савет упозорио на то да је поменутим законом урушен систем биолошке сигурности у Републици Србији, као и да су здравље људи и животна средина у знатном степену остали незаштићени од потенцијалних негативних ефеката.

Тарасјев је истакао да је неопходно подизање нивоа заштите здравља људи и животне средине и поновно успостављање система биолошке сигурности, за шта је нужна промена Закона о ГМО.

Он је додао да је у свим фазама тог процеса обавезно учешће одговарајућих стручних тела, које је изостало у последњој фази доношења важећег закона.

Стручни савет за биолошку сигурност има 21 члана, међу којима су лекари, генетичари, токсиколози, алерголози, молекуларни биолози, професори са Медицинског, Биолошког, Ветеринарског, Пољопривредног, Шумарског факултета, стручњаци са Института за биолошка испитивања, Института за молекуларну генетику и генетичко инжењерство, Института за ратарство и повртарство из Новог Сада, Института за кукуруз Земун поље и други реномирани стручњаци.

На челу Савета налази се др Алексеј Тарасјев, виши научни сарадник на Одељењу за еволуциону биологију Института за биолошка истраживања у Београду и експерт УН за биолошку сигурност, додаје се у саопштењу.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs