Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Саопштења министарстава > Драган Станојевић изабран за новог председника Скупштине дијаспоре и Срба у региону

Драган Станојевић изабран за новог председника Скупштине дијаспоре и Срба у региону

Београд, 6. јул 2013. године – Канцеларија за дијаспору и Србе у региону Владе Републике Србије саопштила је да је трећа Скупштина дијаспоре и Срба у региону окончала први радни дан током којег је изабран нови председник Скупштине дијаспоре и Срба у региону делегат из Руске Федерације, Украјине и Републике Белорусије Драган Станојевић.

У саопштењу се наводи да су за потпредседнике изабрани делегати Звонимир Јовановић из Швајцарске и јереј Саша Стојановић из Аустралије.

Делегати су усвојили нови пословник који је између осталог предвидео рад овог тела између два редовна заседања и увео могућност да председник и два потпредседника, као и радна тела Скупштине одржавају електронске седнице у виду аудио-видео конференција.

Процес одлучивања у саветима Скупштине је такође прецизно дефинисан.

На дневном реду другог дана заседања су тематске седнице-„Институционални оквир сарадње Републике Србије са дијаспором и Србима у региону“, „Подстицање економског и привредног развоја Републике Србије“ и „Подстицање сарадње у области просвете, културе, науке и спорта“

Представничком телу дијаспоре и Срба у региону првог дана заседања обратили су се председник Народне скупштине Небојша Стефановић, патријарх српски Иринеј, дирецтор Канцеларије за дијаспору и Србе у региону Славка Драшковић и потпредседник Скупштине дијаспоре и Срба у региону Милисав Алексић.

Драшковић је позвала делегате на конструктиван дијалог у циљу решавања проблема који су ову Скупштину онемогућавали да функционише у пуном капацитету.

Она је истакла техничко-административну улогу Канцеларије за дијаспору у функционисању Скупштине дијаспоре и Срба у региону и предложила да 2014. година буде у Србији проглашена годином дијаспоре.

Алексић је у име делегата Скупштине дијаспоре и Срба у региону председнику Народне скупштине Небојши Стефановићу уручио писмо са четири захтева упућено председнику Републике Србије Томиславу Николићу, председнику Народне скупштине Небојши Стефановићу и председнику Владе Републике Србије Ивици Дачићу.

Делегати су дали захтеве за враћање Министарства за дијаспору, за избор представника дијаспоре у Народној скупштини, за омогућавање гласања електронским путем, као и захтев за поновно враћање Видовданских дана дијаспоре, додаје се у саопштењу.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs