Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности премијера > Испорука руског гаса Србији по преференцијалним ценама

Испорука руског гаса Србији по преференцијалним ценама

Београд, 27. март 2013. године – Председник Владе Републике Србије Ивица Дачић присуствовао је данас потписивању два уговора о испоруци руског гаса Србији до 2021. године, који ће нашој земљи обезбедити пуну безбедност у снабдевању и нижу цену гаса.Алексеј Милер и Владимир Колдин

Први уговор су потписали председник Извршног одбора компаније "Гаспром експорт" Алексеј Милер и директор компаније "Југоросгас" Владимир Колдин, а други Колдин и генерални директор "Србијагаса" Душан Бајатовић.

Дачић је након потписивања уговора навео да су сарадња и највећи могући степен разумевања у односима Руске Федерације и Србије пут ка потписивању споразума о стратешком партнерству, и истакао да ће 10. и 11. априла боравити у посети тој земљи.

Он је напоменуо да је Руска Федерација најважнији спољнополитички партнер Србије, а да су односи и сарадња са "Гаспромом" од виталног значаја, с обзиром на то да је реч о великим инвестицијама и пословима који могу да унапреде свеукупне односе двеју држава.

Председник Владе је саопштио да је Србија први пут са "Гаспромом" потписала дугорочни уговор који ће важити до краја 2020. године, док су сви претходни били на период од годину дана, при чему су услови из овог уговора најбољи могући преференцијални услови у свету.


Дачић је истакао значај раније пописаних уговора са Руском Федерацијом и посебно је издвојио уговор који се односи на НИС, где је обим инвестиција износио две милијарде евра, при чему се у наредном периоду могу очекивати још додатне три милијарде евра.

Он је нагласио да се, у сарадњи с Русијом, између осталог, планира изградња гасних централа, обезбеђивање стабилне испоруке гаса великим гигантима као што су Азотара у Панчеву или "Петрохемија", као и могућност изградње још неколико подземних складишта као што је складиште у Банатском Двору.

Према његовим речима, интерес Србије јесте да гас буде што јефтинији, испорука стабилна, а плаћање флексибилно, уз избегавање плаћања пенала.

У наредној години, а можда и раније, почеће реализација инвестиције у износу од 1,7 милијарди евра, односно изградња гасовода "Јужни ток", истакао је Дачић и изразио наду да ће тај пројекат бити завршен до 2016. године.

Он је нагласио да је за Србију важан крак "Јужног тока" који иде ка Републици Српској, као и могућност да домаће компаније учествују у извођењу радова и ангажовање домаће опреме.

Председник Владе је изразио задовољство начином на који функционише сарадња са Руском Федерацијом, као и наду да ће њени ефекти бити корисни за обе државе и оба народа.

Милер је навео да ће Србија, захваљујући дугорочном уговору до 2021. године, добијати гас по преференцијалним ценама, које су 13 одсто ниже од ранијих, а предвиђена је испорука од 1,5 милијарди кубних метара гаса годишње.

Он је истакао да је Србија стратешки партнер Русије у енергетици, о чему сведоче бројни успешно реализовани пројекти у претходном периоду, међу којима су сарадња на подземном складишту гаса Банатски двор, у Нафтној индустрији Србије и на "Јужном току".

Имамо и велике планове за будућност, поручио је председник Извршног одбора "Гаспрома", и додао да је у плану изградња гасних централа у Србији, које ће такође добијати гас по преференцијалним условима.

Милер је саопштио да ће гас "Јужним током" доћи до обале Бугарске у децембру 2015. године, док ће испоруке гаса Србији преко тог гасовода почети 2016. године.

Пре потписавања уговора, одржан је билатерални састанак Дачића са Милером, након чега су делегације Владе Србије и "Гаспрома" разговарале о будућим заједничким плановима и пословима.

Потписивању уговора присуствовали су и амбасадор Руске Федерације у Србији Александар Чепурин и министар природних ресурса, рударства и просторног планирања у Влади Србије Милан Бачевић.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs