Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Стоп корупцији > Тринаест особа ухапшено због малверзација у Железари Смедерево

Тринаест особа ухапшено због малверзација у Железари Смедерево

Београд, 18. март 2013. године – Директор полиције МУП-а Републике Србије Милорад Вељовић изјавио је данас да је у наставку акције сузбијања финансијског криминала ухапшено тринаест особа осумњичених да су незаконито присвојили око 200.000 тона челичног отпада и тиме оштетили Железару Смедерево за 5,7 милиона евра, док се за једним лицем интензивно трага.

Фото: Танјуг

Вељовић је у изјави за агенцију Танјуг навео да су припадници Полицијске управе у Смедереву, у сарадњи са Вишим јавним тужилаштвом у Смедереву, лишили слободе директора смедеревске фирме "Харско металс" Ђорђа Јовановића, пословође ове фирме Александра Рајковића, Игора Михајловића и Милована Новокмета, као и раднике Мирослава Павловића, Небојшу Петрушевића и Далибора Димитријевића.

Такође, како је додао, ухапшени су и Бобан Црносељански и Мирослав Васић, власник фирме "Пашер метали" Миодраг Јовановић, власник фирме "Ема" Горан Јанићијевић, власник фирме "Блубис" Живојин Маринковић, као и Мирослав Јовановић, док се за директором фирме "Ема" интензивно трага.

Вељовић је саопштио да постоји основана сумња да су ова лица извршила кривично дело злоупотребе службеног положаја и фалсификовања службених исправа.

Према његовим речима, осумњичени су у последњих годину дана, од када је Железара Смедерево у државном власништву, противправно присвојили и отуђили челични отпад у власништву Железаре Смедерево који је предузеће "Харско металс" требало да преради по уговору и врати Железари Смедерево у даљи процес производње.

Уместо да Железари Смедерево врате око 200.000 тона челичног отпада, власници "Харско металс" су отпад у истој количини продали предузећима у Смедереву за износ од око 40.000 евра, нагласио је он, уз напомену да су они Железари Смедерево вратили безвредну шљаку, што је потврђено анализом у овлашћеним лабораторијама.

Директор полиције је објаснио да су приватна предузећа челични отпад извозила у Румунију и Албанију, при чему су на тај начин остварила вишеструку зараду.

Вељовић је навео да је код приватних предузећа криминалистичка полиција пронашла око 3.000 тона отпада, који је требало да буде извезен у Румунију и Албанију, и додао да је наведеним радњама Железара у Смедереву оштећена за око два милиона евра, као и у виду испорученог неупотребљивог челичног отпада који је на лагеру.

Истовремено, како је указао, штета је учињена и приликом губитка у производњи од око пет милиона евра насталог услед коришћења бескорисног отпада.

Железара Смедерево је на тај начин оштећена за укупан износ од 5,7 милиона евра, закључио је Вељовић.


Документи
Предлог закона о Агенцији за борбу против корупције
Предлог закона о изменама и допунама Закона о финансирању политичких странака
Предлог закона о јавним набавкама
Национална стратегија за борбу против корупције

ГРЕКО
Група земаља задужена за надзор у борби против корупције (ГРЕКО) - интернет презентација
Извештај о усклађености за Републику Србију
Извештај Републике Србије о мерама које су предузете ради испуњавања препорука групе држава за борбу против корупције
Прилог о обуци
Евалуациони извештај о Републици Србији

Акције
"Отворена линија" - кампања Управе царина Министарства финансија Владе Републике Србије

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs