Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Саопштења министарстава > Потписан протокол за израду студије оправданости пројекта „Канал Морава“

Потписан протокол за израду студије оправданости пројекта „Канал Морава“

Београд, 27. јануар 2013. године – Министар природних ресурса, рударства и просторног планирања у Влади Републике Србије Милан Бачевић потписао је јуче у Пекингу са председником кинеске компаније ''China Gezhouba Group Corporation'' Жен Ђиенгуом Протокол о разумевању за израду студије оправданости пројекта изградње пловног пута „Канал Морава“.

Милан Бачевић
Фото: Танјуг (архивски снимак)
У саопштењу Министарства природних ресурса, рударства и просторног планирања наводи се да је Протоколом договорена сарадња две стране на изради студије, којом ће бити обухваћени сви елементи који се односе на поменути пројекат у делу кроз Републику Србију, са освртом на Републику Македонију и Грчку, колико је то могуће.

Протокол предвиђа и наставак добре сарадње Србије са том кинеском компанијом, која ће се односити на помоћ кинеских експерата и научника у области геодетских и геомеханичких испитивања терена у нашој земљи.

Овај пројекат, који би био од капиталног значаја првенствено за Србију, али и за Македонију и Грчку, био би веома користан и за земље централне и западне Европе, с обзиром на то да би канал преко Дунава повезао Мораву са пловним системима Рајна-Мајна-Дунав, Одра-Висла и Сена и Рона, а истовремено би отворио и излаз на Егејско море.

У разговорима није разматрано питање финансирања пројекта „Канал Морава“.

Бачевић је током боравка у Кини посетио и кинески град Ји Чанг, где је изграђена највећа брана у Кини „Три клисуре“, која је и један од највећих грађевинских подухвата компаније ''China Gezhouba Group Corporation'', додаје се у саопштењу.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs