Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности Владе > Почео са радом интернет портал Е-управе Републике Србије

Почео са радом интернет портал Е-управе Републике Србије

Београд, 11. јун 2010. године – Председник Владе Републике Србије Мирко Цветковић изјавио је да ће привреда и грађани на интернет порталу Е-управе Републике Србије, који је данас почео са радом, електронским путем моћи да добију 50 докумената из надлежности државне управе.
Цветковић је на представљању овог портала, поводом 11. јуна – Дана дигиталне агенде који се ове године први пут обележава у Србији, најавио да ће у наредне две године број услуга у електронском облику бити повећан на приближно 500.

Он је објаснио да ће грађани и привреда путем личних рачунара моћи да добију разне потврде, изводе из матичних књига, као и да подносе захтеве за различита документа, уз услов да имају сертификовани потпис у електронском облику.

Председник Владе је навео да ће на порталу www.euprava.gov.rs моћи да се обаве и плаћања Управи за трезор и Пореској управи.

Пре годину дана је, како је истакао, уведена и електронска Влада Србије, која је омогућила велике уштеде у материјалу и времену.

Министар за телекомуникације и информационо друштво Јасна Матић нагласила је да је портал Е-управе отворен на дан када се у ЕУ обележава Дан дигиталне агенде, и напоменула да ће Србија постепено уводити врсте услуга које у Унији већ постоје.

Матић је навела да је овај портал направљен у сарадњи са Народном банком Србије и Министарством финансија у делу који се односи на електронска плаћања, и прецизирала да је тренутно на тај интернет портал повезано 27 установа које пружају више од 50 електронских услуга.

Према њеним речима, међу тим установама су Министарство унутрашњих послова, привредни судови, Национална служба за запошљавање, Народна библиотека и поједине општине и градови.

Она је упутила апел свим локалним самоуправама и органима да услуге на овај начин учине доступним грађанима.

Дигитална агенда за Србију уведена је по угледу на Дигиталну агенду Европе, која представља једну од седам водећих иницијатива економског развоја Европске уније.

Ова агенда, коју развија Министарство за телекомуникације и информационо друштво, састоји се од Стратегије информационог друштва и Стратегије електронских комуникација, при чему ће приоритет дигиталне Србије у годинама које долазе бити развој е-пословања, укључујући е-управу, е-трговину, е-правосуђе, е-здравље и е-образовање, и развој инфраструктуре помоћу које ће ови сервиси бити доступни грађанима.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs