Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Економија > Динкић представио нове динарске потрошачке и готовинске кредите

Динкић представио нове динарске потрошачке и готовинске кредите

Београд, 23. март 2010. године – Потпредседник Владе и министар економије и регионалног развоја Млађан Динкић изјавио је данас да је циљ одобравања нових динарских кредита повећање куповне моћи грађана и домаће тражње, бржи привредни раст, јачање динара и подстицај домаћој производњи.


Динкић је на конференцији за новинаре, одржаној поводом представљања допуне пакета мера за ублажавање ефеката светске економске кризе новим динарским потрошачким кредитима за грађане, најавио да ће Влада овај програм усвојити у петак, 26. марта.

Потпредседник Владе је указао на то да ће у оптицају бити две врсте кредита: динарски потрошачки кредити за куповину домаћих производа и услуга и динарски готовински кредити, при чему ће пословне банке у кредите пласирати 30 милијарди динара, а држава ће их субвенционисати са 1,5 милијарди динара.

Он је истакао да ће прве уговоре са пословним банкама Влада потписати наредне недеље, и навео да ће банке пласирати 10 милијарди динара готовинских кредита, а ресорно министарство ће обезбедити 500 милиона динара за субвенцију камате.

Максимални износ готовинских кредита биће 300.000 динара, са каматном стопом од 7,5 одсто за грађане чија су примања мања од 30.000 динара, а 8,95 одсто за оне чија су примања између 30.000 и 80.000 динара, прецизирао је Динкић.

Према његовим речима, рок отплате ових кредита биће три године, грејс период је 12 месеци, а корисници могу да буду запослени, пензионери и пољопривредници који имају регистрована домаћинства.

Динарски потрошачки кредити ће, како је нагласио, бити одобравани за куповину домаћег намештаја, подних облога, беле технике, грађевинског материјала, санитарија и туристичких аранжмана у Србији.

За динарске потрошачке кредите и за динарске готовинске кредите за грађане чија су примања нижа од 30.000 динара субвенција државе је 5,5 одсто, а за динарске готовинске кредите оних чија су примања од 30.000 до 80.000 динара субвенција је четири одсто, рекао је потпредседник Владе.

Динкић је напоменуо да износ кеш кредита који ће моћи да се подигне није ограничен и зависи од кредитне способности клијента.


Основне информације
Пољопривреда
Индустрија, енергетика и рударство

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs