Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Култура и вера > Дани српске културе у Кини од 18. до 24. марта

Дани српске културе у Кини од 18. до 24. марта

Београд, 16. март 2010. године – Министар културе у Влади Републике Србије Небојша Брадић најавио је данас манифестацију Дани српске културе у Кини која ће трајати од 18. до 24. марта ове године.

Брадић је на конференцији за новинаре, одржаној тим поводом, амбасадору Народне Републике Кине у Београду Веи Ђингхуа уручио први примерак публикације “Светска баштина – Србија” преведене на кинески језик.

Он је истакао да је ова манифестација резултат програма сарадње двеју земаља у области културе за период од 2008. до 2012. године, који је потписан пре две године, а на основу кога су прошле године одржани и Дани кинеске културе у Србији.

Министар је изразио уверење да ће представљање српске културе у Кини подстаћи иницијативе за даљу сарадњу, посебно у области савремене уметности, позоришта, кинематографије, превода књижевних дела и ликовне уметности.

Програм је конципиран у складу са очекивањима домаћина, а кинеској публици ће се представити национални ансамбл “Коло”, чијим ће концертом и бити отворена манифестација у Пекингу, указао је Брадић.

Он је навео да ће до 31. марта трајати изложба пиротских ћилима из колекције Музеја примењене уметности у Београду, док ће у селекцији Филмског центра Србије бити одржана смотра српског филма.

Министар је најавио да ће поред старих филмова српске кинематографије који су у Кини изузетно популарни бити приказани и они из савремене продукције: “Клопка” Срдана Голубовића, “Четврти човек” Дејана Зечевића, “Љубав и други злочини” Стефана Арсенијевића и “Турнеја“ Горана Марковића.

Ђингхуа је оценио да је добар почетак половина успеха, и додао да ће прва званична посета представника Србије Кини у овој години бити важна за динамику развоја односа двеју земаља и сарадњу у области културе.

Амбасадор Кине је изразио уверење да ће српска делегација упознати кинеску културу, традицију и пријатељска осећања према српском народу, и нагласио да се посети српске делегације, коју ће предводити министар Брадић, у Кини придаје велики значај.

Он је најавио да ће се српска делегација састати са министром културе, као и са потпредседником Владе Кине задуженим за културу и образовање.


Мултимедија
Viva Vox – Новогодишњи концерт у Генералној скупштини УН у Њујорку (14. јануар 2013. године)

EXIT 2008 (одломак)

Финално вече "Песме Евровизије" 2008. у Београду (одломак)

Гуча 2007: Концерт Горана Бреговића (одломак)

Гуча - заштитни знак Србије (одломак)

Србија - победник "Песме Евровизије" 2007. (одломак)

Врста датотеке: Real Media. Извор: Радио-телевизија Србије

Прочитајте и
Помоћ настрадалом манастиру Хиландар
Дигиталне слике сачувале оно што је ватра уништила у Хиландару
ФОТО ГАЛЕРИЈА: ШЕСТ ВЕКОВА СРПСКЕ ПРЕСТОНИЦЕ

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs