Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности Владе > Неопходна улагања у развој информационо-комуникационих технологија

Неопходна улагања у развој информационо-комуникационих технологија

Београд, 24. фебруар 2010. године – Министар за телекомуникације и информационо друштво у Влади Републике Србије Јасна Матић изјавила је данас да у последњих 20 година све земље у свету велику пажњу посвећују телекомуникацијама и информационим технологијама у чији развој улажу велика средства.

Матић је на отварању семинара посвећеног основним плановима и циљевима овог министарства истакла да је неопходно да се омогући развој овог сектора индустрије зато што технологија брзо напредује и законодавац, односно Влада која припрема материјале, мора да прати измене да би технологија могла да се примени.

Она је нагласила да ће грађанима све више на располагању бити средства из европских програма за подршку и развој информационо-комуникационих технологија (ИКТ).

Матић је указала на то да се посебна пажња мора посветити заштити деце на интернету, што је и приоритет Европске комисије, Међународне телекомуникационе уније, Уницефа и Унеска, уз напомену да све земље имају посебне сајтове и кол центре који пружају савете заинтересованима.

Према њеним речима, Србија има институционални оквир који је доста добар и укључује и полицију која у сектору за високотехнолошки криминал има капацитет да се тиме бави.

Специјални саветник министра за телекомуникације и информационо друштво Слободан Марковић истакао је да су основни приоритети овог министарства усклађивање са правним оквиром ЕУ, подршка либерализацији тржишта у области телекомуникација и поштанских услуга, подстицање бржег развоја електронске трговине, информационог друштва и научно-истраживачке делатности.

Марковић је навео да значај телекомуникација показују и подаци Светске банке где сваких десет одсто повећања доступности брзог Интернет приступа води повећању бруто националног производа за 1,4 одсто.

Према његовим речима, сектор телекомуникација и информационог друштва доводи до повећања конкурентности привреде, повећања квалитета живота грађана, као и равномерног регионалног развоја.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs