Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности премијера > Расправа о кандидатури Србије за чланство на пролећном или летњем заседању ЕУ

Расправа о кандидатури Србије за чланство на пролећном или летњем заседању ЕУ

Београд, 17. фебруар 2010. године – Председник Владе Републике Србије Мирко Цветковић изјавио је данас након састанка са председником Владе Краљевине Белгије Ивом Летермом да су европске интеграције наше земље и у овој години приоритет Владе Србије.Ив Летерм и Мирко Цветковић

Цветковић је рекао да ће то пренети и у сутрашњем разговору са министром спољних послова ЕУ Кетрин Ештон.

Он је изразио очекивање да питање Косова и хапшење хашког оптуженика Ратка Младића неће оптерећивати процес европских интеграција Србије, и нагласио да су то два одвојена процеса, што је констатовано и у данашњем разговору са председником Владе Краљевине Белгије.

Председник Владе Србије је у разговору са Летермом поновио став наше земље у вези са питањем Косова и Метохије и истакао да Београд очекује саветодавно мишљење Међународног суда правде у Хагу, али да се не може очекивати да Србија промени став по питању свог територијалног интегритета и суверенитета.

На питање да ли сарадња Србије са Хашким трибуналом отежава приближавање Србије ЕУ, Цветковић је одговорио негативно и додао да тај проблем више није политички него технички.

Ми чинимо све што је у нашој моћи да ухапсимо Ратка Младића. То је констатовано и у извештају главног тужиоца Хашког трибунала Сержа Брамерца и очекујемо да ће и наредни извештај бити такав, закључио је председник Владе Србије.

Летерм је оценио да није толико важно у ком ће тренутку Савет Европске уније расправљати о кандидатури Србије за чланство у ЕУ, већ да је значајно то што је сада јасно да је Србија укључена у европске интеграције.

Према његовим речима, још је неизвесно да ли ће се кандидатура Србије наћи на пролећном самиту ЕУ, или на самиту који ће бити одржан у јуну, али је сигурно да ће Савет ЕУ кандидатуру проследити Европској комисији и од ње затражити мишљење.

Када год да се то деси, већ сада је јасно да је Србија у европским интеграцијама, поновио је Летерм.

Он је указао на то да су европске интеграције читавог региона један од разлога његове садашње турнеје по западном Балкану, чији је циљ да се Белгија и на том пољу припреми за председавање Европској унији, које ће у јулу преузети од Шпаније.

Лидери ЕУ морају искористити историјски тренутак у коме се налазимо, када су све власти у региону проевропски оријентисане и опредељене за европске интеграције, нагласио је премијер Белгије.

Он је подсетио на то да је Балкан регион са осетљивим питањима, али и навео да и унутар ЕУ често постоје различити интереси и да је суштина председавања ЕУ постизање компромиса у тим ситуацијама.

Садашњи задатак власти Белгије јесте да побољшају односе са Србијом, а на европском нивоу да помогну европске интеграције Србије, истакао је Летерм.

Премијери Србије и Белгије постигли су сагласност о томе да су односи двеју земаља добри, али да постоји простор за њихово унапређење.

Летерм је указао на то да је у Србији до сада инвестирало приближно двадесет белгијских фирми, и оценио да постоје и многе друге компаније које су веома заинтересоване за улагања, али да је за њихов долазак неопходно да се најпре опорави привреда у самој Белгији.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs