Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности Владе > Избори за Национални савет Мађара биће непосредни

Избори за Национални савет Мађара биће непосредни

Суботица, 4. фебруар 2010. године – Министар за људска и мањинска права у Влади Републике Србије Светозар Чиплић изјавио је данас да ће Национални савет Мађара на предстојећим изборима бити биран непосредно јер је та национална заједница већ сакупила довољан број потписа.

Чиплић је након разговора са представницима тог националног савета у Суботици истакао да је тај град својеврсни бренд препознатљив по својој мултикултуралности и мултиетничности.

Министар је указао на то да је један од проблема који се појавио приликом формирања посебних бирачких спискова брзина уноса пријава, и додао да ће све пријаве које буду поднете до 9. марта бити узете у обзир и сабране у коначни изборни списак.

Чиплић је оценио да ће с временом, након два изборна циклуса, сви мањински савети вероватно имати непосредне изборе, а да је право сваког грађанина да одлучи жели ли да се упише у посебан бирачки списак или не.

Он је најавио да ће ресорно министарство подржати издавање српско-мађарског и мађарско-српског речника.

Председник Националног савета Мађара Ласло Јожа оценио је да ће издавање тог речника у значајној мери олакшати сарадњу Мађара и Срба на плану културе.

Јожа је указао на то да је са Чиплићем разговарао и о упису имена на језицима мањина у личне документе, о културним пројектима, као и о потреби усаглашавања неких закона који утичу на положај мањинских националних заједница.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs