Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Економија > Очекује се да привреда Србије оствари већи привредни раст од планираног

Очекује се да привреда Србије оствари већи привредни раст од планираног

Београд, 4. фебруар 2010. године – Потпредседник Владе и министар економије и регионалног развоја Млађан Динкић изјавио је да би плате у јавном сектору и пензије могле да буду одмрзнуте већ од септембра ове године, с обзиром на то да се очекује да ће српска привреда изаћи из рецесије.

Фото: www.emportal.rs
Динкић је у интервјуу за магазин “Економист” изразио очекивање да ће привреда Србије остварити већи привредни раст од планираног, и додао да са растом бруто домаћег производа (БДП) морају да расту и плате да би грађани наставили да подржавају реформе у Србији.

Када је реч о томе на чему су базиране процене да ће раст БДП-а бити већи од очекиваног, он је навео да је након континуираног пада у већем делу 2009. године БДП у децембру био већи него у првом кварталу, па се може очекивати да ће и прво тромесечје 2010. године бити боље од истог периода прошле године.

Потпредседник Владе је објаснио да ће Србија, уколико се то догоди, формално изаћи из рецесије и истакао да то не значи да се наша земља опоравила, већ да је на путу опоравка.

Говорећи о томе како ће повећање плата у јавном утицати на приватни сектор, Динкић је рекао да ће држава субвенционисати кредите за инвестиције, тако да ће и у приватном сектору моћи да се повећају зараде ако порасте БДП.

Када је раст плата умерен, у складу са могућностима, то је корисно за српску економију и о томе ће бити речи и са Мисијом Међународног монетарног фонда, објаснио је министар.

Према његовим речима, ако приходи буџета након шест месеци буду већи од планираних, Србија ће тој међународној финансијској институцији предложити да се тај вишак не користи за смањење дефицита, већ за повећање плата.

Динкић је прецизирао да би одмрзавање плата требало да прати и одмрзавање пензија, и оценио да је важно утврдити којом динамиком ће тећи тај процес.

Он је најавио да ће Влада Србије ускоро усвојити и нови модел за оживљавање производње и запошљавање у најсиромашнијим општинама.


Основне информације
Пољопривреда
Индустрија, енергетика и рударство

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs