Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Саопштења министарстава > Смањење броја статистичких региона кроз измене Закона о регионалном развоју

Смањење броја статистичких региона кроз измене Закона о регионалном развоју

Београд, 3. фебруар 2010. године – Министарство економије и регионалног развоја Владе Републике Србије саопштило је данас да ће у току фебруара предложити измене Закона о регионалном развоју, којима ће број статистичких региона бити смањен са седам на пет.

У саопштењу се прецизира да ће уместо четири статистичка региона у централној Србији бити предложено увођење два нова и то "Јужна и источна Србија” и "Шумадија и западна Србија", док ће остала три региона остати непромењена, а то су Војводина, Београд и Косово и Метохија.

Циљ поменутог закона није био да се грађани Србије деле и групишу по националној основи, већ да се формирају статистички региони у функцији равномерног регионалног развоја и што ефикаснијег коришћења претприступних фондова Европске уније.

Након усвајања прве верзије Закона о регионалном развоју и једногласног усвајања уредбе која је дефинисала статистичке регионе, у јавности су се појавила различита тумачења ових региона.

Изменом Закона о регионалном развоју Србија ће добити статистичке регионе који су уједначенији по броју становника, наводи се у саопштењу и додаје да ће измене тог документа предвидети минималан број регионалних развојних агенција које ће спроводити пројекте чији је циљ равномернији регионални развој наше земље.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs