Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности Владе > Потписан Предуговор за пакет пројекта „Термоелектрана Костолац Б пројекти”

Потписан Предуговор за пакет пројекта „Термоелектрана Костолац Б пројекти”

Београд, 3. фебруар 2010. године – Генерални директор "Електропривреде Србије" Драгомир Марковић, представник кинеске компаније ЦМЕК Ђин Чуншенг и директор привредног друштва “Костолац“ Драган Јовановић потписали су данас Предуговор за пакет пројекта за "Термоелектрану Костолац Б", чија је укупна вредност 1,251 милијарду долара.

Веи Ђингхуа, Петар Шкундрић, Драгомир Марковић и Драган Јовановић

Пакет чине пројекти ревитализације два постојећа блока Б1 и Б2 од по 350 мегавата термоелектране у Костолцу, одсумпоравање та два блока, као и пројекат повећања капацитета површинског копа "Дрмно" на 12 милиона тона лигнита годишње, са изградњом новог блока Б3 по систему "кључ у руке".

Министар рударства и енергетике у Влади Републике Србије Петар Шкундрић, који је присуствовао потписивању уговора у Влади Србије, рекао је да ће кинески партнер учествовати у пројекту са приближно 85 одсто укупних средстава, односно са више од милијарду долара.

Шкундрић је на конференцији за новинаре оценио да је реч о једном од највећих инвестиционих захвата у предстојећем инвестиционом циклусу у области енергетике у Србији, и нагласио да тај пројекат треба да унапреди стратешку сарадњу између Србије и Кине.

Он је рекао да се данас потписани предуговор ослања на Споразум о економској сарадњи Србије и Кине, који су прошле године у Пекингу потписали председници двеју земаља.

Шкундрић је напоменуо да ће у наредна два месеца бити извршене све неопходне припреме за потписивање комерцијалног уговора са кинеским партнером.

Он је изразио очекивање да ће реализација пројеката у Костолцу почети у току ове године.

Амбасадор Народне Републике Кине у Србији Веи Ђингхуа је рекао да реализација пројекта у Костолцу представља прекретницу у односима између две земље.

Он је оценио да постоји велики потенцијал за сарадњу Србије и Кине у области енергетике и да овај пројекат представља почетак те сарадње.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs