Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Саопштења министарстава > Потписивање предуговора за реализацију више пројеката у Термоелектрани Костолац Б

Потписивање предуговора за реализацију више пројеката у Термоелектрани Костолац Б

Београд, 2. фебруар 2010. године – Министарство рударства и енергетике Владе Републике Србије саопштило је да ће са партнером China National Machinery & Equipment Import & Export Corporation (CMEC) из Кине сутра бити потписан предуговор за пакет пројекта „Термоелектрана Костолац Б пројекти”.

Влада Србије је 3. децембра 2009. године формирала Радну групу за преговоре ради обезбеђења кредита за финансирање приоритетних пројеката из области енергетике и припремљених елемената за предуговор, у складу са међудржавним Споразумом о економској и техничкој сарадњи у области инфраструктуре између Владе Србије и Владе Народне Републике Кине.

Преговори су започети са кинеским партнером China National Machinery & Equipment Import & Export Corporation (CMEC).

Поменута компанија из Пекинга је највећа кинеска компанија из области производње електроенергетске опреме и инжињеринга са значајним међународним референцама у области градње електроенергетских постројења, која има више од 9,5 милијарди долара уговорених нових послова у иностранству.

Представници компаније ЦМЕЦ боравили су прошле године у посети привредном друштву „Термоелектране-копови Костолац” у Костолцу, где су упознати са потенцијалним пројектима.

Делегација коју су чинили представници ЈП „Електропривреда Србије”, Привредног друштва „ТЕ-КО Костолац” и Министарства рударства и енергетике боравила је у Народној Републици Кини у периоду од 9. до 17. јануара 2010. године и том приликом је усаглашен текст Нацрта предуговора о реализацији пакет пројекта "Kostolac – B power plant projects".

На тај начин испуњени су сви потребни услови за закључивање предуговора о реализацији пакет пројекта „Термоелектрана Костолац Б пројекти”, који чине следећи пројекти:

1. Ревитализација два постојећа блока Б1 и Б2 од по 350 мегавати,
2. Пројекат одсумпоравања за два постојећа блока Б1 и Б2 од 350 мегавати и
3. Пројекат повећања капацитета површинског копа Дрмно на 12 милиона тона годишње са изградњом новог блока Б3, по систему „кључ у руке”.

Пакет пројекат ће бити финансиран 85 одсто из средстава кредита који ће за његову реализацију одобрити кинеска Ексим банка, а фиксна каматна стопа неће бити већа од 3 одсто на годишњем нивоу.

Рок отплате кредита биће 15 година, а период почека до пет година, у зависности од периода реализације сваког појединачног пројекта у оквиру Пакет пројекта.

Остатак пројекта (15 одсто) биће финансиран из сопствених средстава наручиоца и корисника.

У Нацрту предуговора предвиђене су три уговорне стране –ЈП „Електропривреда Србије” као наручилац, Привредно друштво „Термоелектране и копови Костолац” као корисник и China National Machinery & Equipment Import & Export Corporation (CMEC) из Пекинга као извођач.

Предуговор, који уређује оквир међусобних права и обавеза, представља полазну основу за дефинисање и закључивање уговора о реализацији пакет пројекта „Термоелектрана Костолац Б пројекти”.

Укупна вредност пројекта је 1.251.000.000 долара.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs