Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности потпредседника > Приближавање ЕУ обележило 2009. годину у Србији

Приближавање ЕУ обележило 2009. годину у Србији

Београд, 28. децембар 2009. године – Потпредседник Владе за европске интеграције и министар за науку и технолошки развој Божидар Ђелић оценио је данас да се међу позитивним догађајима у 2009. години издвајају формални кораци које је Србија начинила у процесу европских интеграција.

Ђелић је у изјави за агенцију Танјуг навео да су визна либерализација, кандидатура за чланство у ЕУ и примена Прелазног трговинског споразума три кључна момента у односима Србије са ЕУ.

Томе треба додати и чињеницу да смо ове године европским новцем успели да затворимо финансијску конструкцију Коридора 10 и да смо добили 200 милиона евра од Европске инвестиционе банке за научне и технолошке иновације, указао је потпредседник Владе Србије.

Ђелић је као друштвени догађај године издвојио и „Универзијаду Београд 2009“, која је била тријумф Србије, и додао да негативан утисак представља светска економска криза која је на сваком кораку постављала изазове, и то не само у домаћој економији већ и у домену европских интеграција и привлачења инвестиција.

Потпредседник Владе је истакао да се Европа суочава са економским изазовима и вртоглавим порастом незапослености, и оценио да то не ствара повољан амбијент за проширење ЕУ.

Он је, међутим, рекао да 2010. годину очекује са оптимизмом, и најавио да ће Влада учинити све да Србија крајем године добије статус кандидата за чланство у ЕУ или да буде на прагу тог статуса, а услов за то је завршетак сарадње са Хашким трибуналом.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs