Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности Владе > У Србији почела вакцинација против вируса грипа А (H1N1)

У Србији почела вакцинација против вируса грипа А (H1N1)

Београд, 17. децембар 2009. године – Министар здравља у Влади Републике Србије Томица Милосављевић примио је данас у Дому здравља Раковица вакцину против новог вируса грипа А (H1N1), чиме је почела вакцинација за грађане Србије у домовима здравља широм земље.Милосављевић је новинарима након што је примио вакцину рекао да ће прво бити вакцинисани хронични болесници, деца старија од шест месеци, труднице у другом и трећем тромесечју трудноће, здравствени радници и запослени у јавном сектору.

Министар је истакао да ће вакцинација тећи континуирано, према Плану ванредне имунизације, а у складу са наредбом о проглашењу епидемије, при чему је упутио апел грађанима да послушају савет епидемиолога да се вакцинишу јер је вакцина најбоља мера заштите против новог грипа.

Што будемо успешнији у вакцинацији, бићемо успешнији и у заустављању ширења епидемије новог грипа, нагласио је Милосављевић и подсетио на то да је вакцина бесплатна и да свако по слободном избору доноси одлуку о томе да ли ће је примити или не.

Он је рекао да је у току ноћи вакцина транспортована широм Србије, као и да су Институт за јавно здравље Србије " Др Милан Јовановић-Батут" и Министарство здравља припремили за здравствене раднике упутство за вакцинацију.

Кад је реч о могућим нежељеним реакцијама након примања вакцине, Милосављевић је навео да је њу примило више од 47 милиона људи у свету и да није забележена ниједна драстична реакција.

Министар је објаснио да су после вакцинације могуће благе реакције, као што су бол на месту убода и повишена телесна температура, и додао да се стицање имунитета против новог грипа може очекивати у периоду од недељу до две од тренутка примања вакцине.

Према његовим речима, вакцина против новог грипа прављена је истом технологијом којом се прави вакцина за сезонски грип, која се примењује последњих 60 година.

Милосављевић је поновио да ће до краја децембра Србији за потребе вакцинисања њених грађана бити испоручено укупно 620.000 вакцина.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs