Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности Владе > Велика Британија подржава интеграцију западног Балкана у ЕУ

Велика Британија подржава интеграцију западног Балкана у ЕУ

Београд/Лондон, 7. децембар 2009. године – Министар спољних послова у Влади Републике Србије Вук Јеремић изјавио је данас у Лондону да Велика Британија подржава интеграцију западног Балкана у Европску унију, што је веома важно и за Србију.

Дејвид Милибанд и Вук Јеремић
Фото: Фонет

Јеремић, који борави у једнодневној посети Великој Британији, рекао је након разговора са министром спољних послова те земље Дејвидом Милибандом да је ова година била изузетно добра када је реч о приближавању Србије ЕУ.

Он је оценио да то није разлог за било какво одмарање због постигнутих успеха, с обзиром на то да ће Србија наредне године имати пуне руке посла у вези са тим питањем.

Све што је урађено ове године требало би да буде платформа са које ћемо се још снажније и активније ангажовати на процесу интеграције Србије у ЕУ у години која је пред нама, поручио је Јеремић.

Милибанд је поздравио непрекидан напредак који Србија постиже у сарадњи са Хашким трибуналом, и изразио задовољство због блиских односа између Велике Британије и Србије.

Према његовим речима, две земље деле заједничку визију чланства у ЕУ за читав западни Балкан и обе раде на учвршћивању мира и развоја широм читавог региона.

Јеремић је током једнодневне посете Лондону одржао предавање на престижном факултету Лондонска школа економије на тему "Обезбеђивање мира и стабилности на Балкану".

Он је том приликом нагласио да је стратешки интерес Србије пуноправно чланство у ЕУ, и додао да наша земља жели да се прикључи Унији не из страха да ће бити запостављена и не само зато што има важну улогу у консолидацији мира у региону, већ због тога што верује у свој капацитет да допринесе ширим европским циљевима.

Министар је истакао да би у глобалном окружењу 21. века, које је постало међузависно, чланство Србије у ЕУ помогло у стабилизацији стратешких односа са Русијом, као и у повећавању разумевања и сарадње са многим чланицама Покрета несврстаних.

Јеремић је поновио да Србија има суштинску улогу и у путу западног Балкана ка чланству у Унији, и подсетио на то да је ЕУ недавно донела одлуку о укидању виза за грађане наше земље.

Он је оценио да се не сме стати на томе и да би следећи корак требало да буде одмрзавање Прелазног трговинског споразума што ће отворити пут за подношење кандидатуре, при чему је истакао да не би требало правити паузу у проширивању Уније након прикључења Хрватске.

Кад је реч о проблему Косова и Метохије, Јеремић је нагласио да је Србија својим активним, али мирољубивим приступом, поставила основе за нов модел решавања етничких конфликата у 21. веку, а то је модел који се може применити на сваком месту са дубоким поделама.

Министар је рекао да ће после оцене Међународног суда правде о легалности једностраног проглашења независности Косова бити створена прилика за дијалог који може донети обострано прихватљиво решење за будући статус јужне српске покрајине.

Према његовим речима, Србија је, такође, апсолутно привржена суверености и територијалном интегритету Босне и Херцеговине и подржаће сваки договор прихватљив за сва три народа у тој држави.

Јеремић ће данас разговарати и са члановима Спољнополитичког одбора британског парламента.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs