RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english | italiano 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности Владе > Потписан Протокол о конверзији војног аеродрома Поникве у цивилне сврхе

Потписан Протокол о конверзији војног аеродрома Поникве у цивилне сврхе

Ужице, 24. новембар 2009. године – Министар одбране у Влади Републике Србије Драган Шутановац и градоначелник Ужица Јован Марковић потписали су данас Протокол о конверзији војног аеродрома Поникве у цивилне сврхе.

Шутановац је том приликом истакао да се потписаним протоколом регулише процес превођења овог објекта у цивилно-војни аеродром, са идејом да се он убрзо, у складу са могућностима, користи за потребе цивилног становништва.

Министар је навео да је ово један од примера сарадње Министарства одбране са локалном самоуправом, и изразио уверење да ће на овај начин Ужице добити нову развојну шансу.

Он је изразио наду да ће се наћи инвеститори заинтересовани за то да аеродром Поникве ставе у функцију цивилног ваздухопловства.

Шутановац је навео да је приликом НАТО бомбардовања 1999. године у подземним склоништима остало осам затрпаних авиона са опремом, чије вађење изискује велико знање и средства.

Марковић је нагласио да је потписивање овог документа историјски тренутак за ужички крај, који је познат по туризму и пољопривреди, и оценио да ће на тај начин бити решен и проблем саобраћајне комуникације са Београдом и светом.

Према његовим речима, у наредних неколико година потребно је уложити приближно пет милиона евра за чишћење аеродрома од заосталих убојних средстава, као и за то да се писта приведе намени.

Он је објаснио да би се на тај начин привукли страни инвеститори за улагање више од 20 милиона евра како би ова ваздушна лука била оспособљена за цивилни саобраћај.

Шутановац је данас у ужичком предузећу “Први партизан – наменска производња”, које је обележило 81-годишњицу производње муниције, пустио у рад погон за производњу алата и машина у новом реконструисаном простору.

Он је истакао да у години која је била тешка за “Први партизан” због трагедије у подземним погонима, када је у експлозији 3. септембра погинуло седам радника, ово предузеће, уз помоћ надлежних министарстава, реализује програм трајног пресељења производње из подземних просторија.

Министар је изразио наду да ће тај пројекат бити реализован у целини током наредне године, и нагласио да се мора наћи простор изван насеља за погон у коме се ради са опасним материјама.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs