Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Конференције за новинаре > Шкундрић најавио инвестирање у обновљиве изворе енергије

Шкундрић најавио инвестирање у обновљиве изворе енергије

Београд, 20. новембар 2009. године – Министар рударства и енергетике у Влади Републике Србије Петар Шкундрић изјавио је данас да се у наредних пет година могу очекивати инвестиције од неколико милијарди евра у капацитете за производњу чисте енергије из обновљивих извора.

Шкундрић је на конференцији за новинаре, одржаној после седнице Владе, истакао да су потенцијали Србије у производњи енергије из обновљивих извора еквивалентни 4,3 милиона тона нафте годишње.

Према његовим речима, од те количине енергије 63 одсто могло би да се добије из биомасе, 14 одсто из хидропотенцијала, 14 одсто из сунчеве енергије, пет одсто из ветра и четири одсто из биотермалних извора.

Он је подсетио на то да је Влада данас усвојила Уредбу о мерама подстицаја за производњу електричне енергије коришћењем обновљивих извора енергије и комбинованом производњом електричне и топлотне енергије, као и измене и допуне Програма остваривања Стратегије развоја енергетике Србије до 2012. године.

Министар рударства и енергетике указао је на то да поменута уредба подразумева гарантоване откупне цене за струју произведену коришћењем обновљивих извора енергије.

Према његовим речима, Електропривреда Србије имаће обавезу да преузме произведену количину струје, при чему оно што је предвиђено том уредбом у наредних неколико година не би требало да утиче на повећање цене струје више од 0,3 одсто.

Шкундрић је навео и да је најпре могуће очекивати улагања у подизање малих хидроцентрала, за које је Влада већ издала више од десет дозвола, као и шест дозвола за ветропаркове.

Он је изразио очекивање да ће инвеститори бити брзи у реализацији тих пројеката јер дозволе имају ограничен рок, и додао да се оне губе уколико се не искористе за две године.

Шкундрић је навео да ће се откупна цена струје произведене у малим хидроелектранама, према Уредби, кретати од 7,8 до 9,7 евроценти по киловат-часу, из постројења на биомасу од 11,4 до 13,6 евроценти, из постројења на биогас од 12 до 16 евроценти, из ветроелектрана 9,5 евроценти, а из соларних електрана 23 евроцента.


Аудио/видео прес
Тонски и видео записи са конференција за новинаре чланова Владе Републике Србије

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs