Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности Владе > Вакцинација против новог грипа почиње средином децембра

Вакцинација против новог грипа почиње средином децембра

Нови Сад, 5. новембар 2009. године – Министар здравља у Влади Републике Србије Томица Милосављевић изјавио је данас да ће вакцинација грађана Србије против новог грипа почети средином децембра и трајаће све док вакцине не добију сви који то желе.

Милосављевић је на Симпозијуму хирурга Србије са међународним учешћем истакао да је тек почетком новембра вакцина против вируса А (H1N1) постала доступна на тржишту, и подсетио на то да ће одлуком Владе Србије она бити набављена по хитном поступку.

Према његовим речима, у понедељак, 9. новембра, биће отворене понуде фармацеутских кућа како би се одабрала најповољнија.

Министар је поновио да је најбоља превенција од новог грипа вакцинација, и прецизирао да ће вакцина најпре бити давана приоритетним групама, као што су деца с хроничним болестима, труднице након трећег месеца трудноће, здравствени и радници у јавним службама.

Он је навео да ће тек након вакцинације приоритетних група на ред доћи остали грађани, и препоручио грађанима да приме вакцину јер је корист много већа од потенцијалне штете.

Милосављевић је прецизирао да је рок трајања вакцине 18 месеци, тако да ће вакцинација бити континуирана све док заштиту не приме сви који то желе.

Министар је указао на то да свако обољење дисајних путева потенцијално може да буде вирус А (H1N1), и додао да се у већини случајева ради о благим облицима, који се релативно лако лече.

Он је истакао да то потврђује и број од 4.400 људи у Војводини који имају симптоме грипа, али од којих су само шесторо хоспитализовани, а у болници их је тренутно остало само двоје.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs