Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности Владе > У Београду и широм Србије обележен Дан здравља младих

У Београду и широм Србије обележен Дан здравља младих

Београд, 28. октобар 2009. године – Министар омладине и спорта у Влади Републике Србије Снежана Самарџић-Марковић изјавила је да је данас у Србији у организацији Министарства здравља и канцеларија за младе тог министарства обележен Дан здравља младих под слоганом "Пробуди се покрени се – рачунамо на тебе!".

Самарџић-Марковић је на конференцији за новинаре, одржаној у Дому здравља Савски венац, истакла да подаци из "Беле књиге" Европске комисије (ЕК) говоре о томе да 20 одсто становништва Србије чине млади, а према прогнозама стручњака до 2050. њихов број ће бити смањен на само 15 одсто.

Она је указала на то да млади нису само брига својих родитеља и школе, већ и читавог друштва, јер ће једног дана садашњи млади рађати нове младе.

Директор Дома здравља Савски венац Мирјана Велимировић истакла је да су веома забрињавајући подаци о томе да велики проценат младих конзумира алкохол, цигарете и психоактивне супстанце.

Велимировић је нагласила да резултати истраживања ЕК упућују и на то да је малолетничка трудноћа, такође, честа појава, и додала да постоје услови за решавање тог проблема у сарадњи са УНИЦЕФ-ом, Министарством за омладину и спорт и саветовалиштима за младе.

Директор УНИЦЕФ-а и руководилац УН тематске групе за младе и УН тематске групе за ХИВ Јудита Рајхенберг оценила је да је вршњачка едукација пут да се ефикасније мења модел понашања младих како би они неговање здравља прихватили као стил живота.

За Дан здравља младих, који се обележава у оквиру Недеље Уједињених нација, у спортском центру "Олимп" у Београду више од 20 невладиних организација приредило је Сајам здравља на коме су њихови активисти одржали интерактивне радионице у оквиру кампање "Dance 4 Life".

Поред тога, одржана је стручна расправа програма "Школа без насиља", кампања ЈАЗАС-а посвећена информисању младих о полно преносивим болестима, као и превентивне активности Црвеног крста.

Саветовалишта за младе домова здравља Вождовац, Стари град и Звездара пружала су данас савете младима, а на крају манифестације у Дому омладине наступиће рок бендови који ће промовисати здрав живот без дувана и алкохола, уз воће и физичку активност.

Канцеларије за младе, од Аде на северу, до Владичиног Хана на југу Србије, организовале су данас различите активности за очувању здравља младих, промовишући здрав стил живота и активно учешће младих у бризи о сопственом здрављу.

На скуповима је било речи и о превенцији злоупотребе психоактивних супстанци, алкохолизма, полно преносивих болести и физичкој активности као предусловима за очување здравља.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs