Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности Владе > Погинуло седморо радника у експлозији у фабрици муниције "Први партизан" у Ужицу

Погинуло седморо радника у експлозији у фабрици муниције "Први партизан" у Ужицу

Ужице, 4. септембар 2009. године – У ужичкој фабрици муниције "Први партизан" синоћ је око 21.15 часова након четири везане експлозије у погону за барутно пуњење у објекту "Тунел" погинуло седморо радника, од којих шест жена и један мушкарац.

ВИДЕО: Ивица Дачић говори поводом трагедије у ужичкој фабрициОпштински истражни судија Славица Илић саопштила је да су погинули Светлана Ђурић, Јелена Лончаревић, Јасмина Остојић, Гордана Ђокић, Биљана Луковић, Вида Терзић и Драган Миловановић.

Илић је рекла да још увек траје увиђај у фабрици, и да се очекује да ће у њему учествовати војна комисија.

Лакше је повређено 14 радника који су примљени у Општу болницу, а према речима дежурног доктора Бранке Буквић, реч је о блажим интоксикацијама угљенмоноксидом и огреботинама. Сви лакше повређени након указане помоћи пуштени су кућама.

Први потпредседник-заменик председника Владе и министар унутрашњих послова Ивица Дачић после обиласка места трагедије изразио је саучешће породицама погинулих радника, и рекао да ће о узроцима експлозије и пожара завршну реч дати истрага.

Он је навео да су ватрогасне јединице и јединице за заштиту и спасавање спречиле још већу трагедију у ужичком "Првом партизану" јер су онемогућиле да се ватра прошири на лакирницу и складиште готових производа и додао да би тада број жртава био већи јер је у погонима било приближно 100 радника.

Не може се са било каквом сигурношћу говорити о узроцима ове трагедије осим да је она започела у делу где долази до пуњења муниције, рекао је Дачић и истакао да не постоји више никакава опасност од додатних експлозија или пожара у овом погону.


Министар унутрашњих послова је указао на то да је због пожара видљивост била јако лоша до 20 центиметара и додао да је у гашењу пожара учествовало 16 ватрогасних возила и 50 ватрогасаца и спасилаца и да међу њима има лакше повређених.

Градоначелник Ужица Јован Марковић је изразио саучешће породицама погинулих, а Градско веће прогласило је тродневну жалост.

Градско веће је на ванредној седници одржаној јутрос одлучило да се заједничка комеморативна седница града Ужица и "Првог партизана" одржи у суботу, 5. септембра, а време испраћаја посмртних остатака настрадалих радника биће саопштено данас.

Руководство СО Ужице посетиће породице настрадалих радника и понудити материјалну и сваку другу помоћ која је потребна.

Породицама погинулих телеграме саучешћа упутили су и председник Србије Борис Тадић и министар одбране Драган Шутановац.

Шутановац је указао на то да је “Први партизан” у Ужицу једна од ретких фабрика која има готово сву своју годишњу производњу унапред продату и Влада Републике Србије ће наћи начин како да породицама погинулих и фабрици помогне у овим околностима.

Он ће данас, око 11.30 часова, посетити фабрику "Први партизан".


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs