Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности Владе > Отворен спортски центар за особе са инвалидитетом

Отворен спортски центар за особе са инвалидитетом

Београд, 9. јул 2009. године – Потпредседник Владе за европске интеграције Божидар Ђелић, министар омладине и спорта Снежана Самарџић-Марковић и градоначелник Београда Драган Ђилас отворили су данас на Ади Циганлији Спортски центар за особе са инвалидитетом, једини такве врсте на Балкану.

Ђелић је истакао да је отварање овог спортског центра показатељ рехуманизације српског друштва.

Чињеница која показује да се опорављамо управо је начин на који се опходимо према особама са специфичним потребама, али смо и даље далеко од коначног циља и предстоји нам још много напора и труда, оценио је потпредседник Владе Србије.

Самарџић-Марковић је подсетила на то да је Министарство омладине и спорта у отварање Спортског центра за особе са инвалидитетом уложило шест милиона динара, и најавила да ће подршка пројектима који афирмишу спортске активности особа са посебним потребама бити настављена.

Ђилас је рекао да ће све нове школе у Београду бити грађене са лифтовима како би деца у колицима могла да иду у школу заједно са својим вршњацима.

Идеја је и да у наредна два до три месеца у још неколико основних школа и гимназија које похађају деца која су непокретна буде омогућено да их са спрата на спрат не преносе вршњаци, већ да им обезбедимо рампе и све што је неопходно да буду део друштва, објаснио је градоначелник.

Спортиста са инвалидитетом и освајач сребрне медаље на Параолимпијади Борислава Берић-Бранковић навела је да отварање оваквих центара подстиче спортисте са посебним потребама и особе са инвалидитетом да изађу из својих кућа и активно живе.

У данас отвореном спортском центру особе са инвалидитетом моћи ће да играју кошарку, фудбал, одбојку и тенис. Центар има четири спортска терена на површини од 700 квадратних метара.

Поред Министарства за омладину и спорт средства у изградњу тог објекта у износу од приближно 2,5 милиона динара уложили су и Јавно предузеће Ада Циганлија и општина Чукарица.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs