Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Конференције за новинаре > Светосавске награде за 13 установа, школа и појединаца

Светосавске награде за 13 установа, школа и појединаца

Београд, 27. јануар 2009. године – Министар просвете у Влади Републике Србије Жарко Обрадовић оценио је данас да су овогодишњи добитници Светосавских награда за допринос у развоју образовања личним примером показали да се вредности светосавља могу промовисати у школама и да је образовање највећи ресурс.

Обрадовић је на свечаности одржаној у Влади Србије поводом доделе традиционалних Светосавских награда уручио повеље и златнике за посебан допринос развоју образовања и васпитања током 2008. године, признања која је ове године понело 13 установа, школа и појединаца.

Светосавску награду понела је Предшколска установа "Полетарац" из Сечња, која, како је наведено у образложењу жирија, посебну пажњу посвећује ромској и сиромашној деци.

Међу награђенима се налазе и Основна школа "Душан Поповић" из Белушића, Пољопривредна школа "Приштина" у Лешку, Електротехничка школа "Мија Станимировић" у Нишу, Природно-математички факултет Универзитета у Новом Саду и Школа са домом ученика оштећеног слуха и говора "11. мај" из Јагодине.

Наставник разредне наставе у издвојеном одељењу у ОШ "Димитрије Туцовић" из Чајетине Алин Поток, између осталог, бесплатно превози своје ђаке од куће до школе и то је један од разлога због којег му је додељена награда, која је припала и директору Техничке школе "Јован Вукановић" из Новог Сада, као и, постхумно, професору Радославу Жикићу са Природно-математичког факултета у Крагујевцу.

Награђени су и ученик зајечарске ОШ "Десанка Максимовић" Бојан Рошко, ђак Математичке гимназије у Београду Лука Милићевић, освајачи медаља на олимпијадама и турнирима широм света, а златник и повеља припали су и најбољој студенткињи Универзитета уметности у Београду Наташи Булатовић-Триг, као и Математичком друштву "Архимедес" из Београда, за допринос у развијању и популаризацији математике.

Награђени ће бити гости вечерашње Светосавске академије, која се, у организацији Министарства просвете, одржава под називом "Први српски потпис – Сава, Велика похвала заснутку српске просвете, државе и цркве у славу 790. годишњице (1219–2009)".


Аудио/видео прес
Тонски и видео записи са конференција за новинаре чланова Владе Републике Србије

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs