Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Косово и Метохија > Ухапшено десет припадника “гњиланске групе” ОВК

Ухапшено десет припадника “гњиланске групе” ОВК

Врање/Прешево, 26. децембар 2008. године – Први потпредседник-заменик председника Владе и министар унутрашњих послова Ивица Дачић изјавио је да су припадници МУП-а, у сарадњи са безбедносним службама, данас у Прешеву привели 10 особа осумњичених за злочине над цивилима у околини Гњилана 1999. године.

Фото: Фонет

Дачић је на конференцији за новинаре, одржаној у Полицијској управи Врање након хапшења осумњичених, прецизирао да је приликом хапшења извршен претрес 17 објеката у општини Прешево, и додао да вође “гњиланске групе” ОВК Фазли Ајдари, Реџеп Ајири и Шаип Шаћири живе у Гњилану и да нису доступни МУП-у Србије.

Дачић је саопштио да Тужилаштво за ратне злочине располаже са још доказа и изјава сведока о злочинима почињеним над Србима и другим неалбанцима на Космету, као и да предстоји озбиљнији процес, који ће имати још шире размере од данашње акције у Прешеву, која је припремана годину дана.

По налогу тужиоца за ратне злочине Владимира Вукчевића, припадници Министарства унутрашњих послова Владе Србије лишили су слободе 10 особа, припаднике "гњиланске групе" Ослободилачке војске Косова (ОВК) због сумње да су од јуна до октобра 1999. године киднаповали 159 цивила српске националности и лишили живота најмање 51 лице, саопштило је Тужилаштво.

Они су осумњичени за то да су, кршећи одредбе међународног права и националног законодавства, осим убистава, на изузетно свиреп начин извршили већи број кривичних дела међу којима су и силовања, затварања, сакаћења, мучења и пљачкања цивила, а у циљу протеривања српског и осталог неалбанског становништва са територије општине Гњилане, где су злочини почињени на три локације.

Акција привођења ових лица је, уз помоћ БИА и МУП-а Владе Србије, планирана више месеци због изузетно високог ризика њеног спровођења, услед чињенице да су готово сви осумњичени били наоружани, наводи се у саопштењу Тужилаштва за ратне злочине.


Документи
  Резолуција о основним принципима за политичке разговоре са привременим институцијама самоуправе на Косову и Метохији (2013)
  Политичка Платформа за разговоре са представницима привремених институција самоуправе у Приштини (2013)
  Споразуми постигнути у дијалогу са Приштином уз посредовање ЕУ (2011)

Линк
Канцеларија за Косово и Метохију

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs