Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Документи > Дунавска стратегија – опште информације >


Свеобухватна стратегија ЕУ за Дунавски регион биће базирана на три стуба: успостављању система безбедне пловидбе и развоју транспорта и пратеће инфраструктуре, заштити животне средине и одрживом коришћењу природног богатства и економском развоју и јачању регионалне сарадње и партнерства у региону Подунавља.

Србија се укључила у израду свеобухватне стратегије ЕУ за Дунавски регион и ово је изузетна прилика за нашу земљу да пружи важан допринос припреми овог интерног документа ЕУ.

У том циљу 24. септембра 2009. године основана је Радна група коју чине представници 10 министарстава, Владе Војводине и Канцеларије за европске интеграције.

Заједничким напором свих, Влада Републике Србије је на седници одржаној 18. марта 2010. усвојила Позицију РС за учешће у свеобухватној стратегији ЕУ за регион Дунава. На основу достављених коментара и пристиглих пројеката након одржаних конференција, Влада Републике Србије је на седници одржаној 10. јуна 2010. године усвојила и другу, измењену и допуњену верзију Позиције РС за учешће у свеобухватној стратегији ЕУ за регион Дунава.

Србија је предложила увођење још два стуба стратегије. To су сигурност и владавина права и економија знања.

Први нацрт стратегије ЕУ са акционим планом је интерно презентован земљама које учествују у његовој изради и у току јула биће организоване билатералне консултације са сваком подунавском земљом појединачно.

Конференција у Улму (Немачка), која је одржана 1. и 2. фебруара 2010. године, била је прва велика конференција посвећена стратегији. На њој су промовисане и две идеје Србије: Дунавски самит младих за време ЕXIT фестивала и конференција о финансирању пројеката Дунавске стратегије на јесен у Београду.

Ове, али и друге иницијативе Републике Србије, биле су презентоване и на осталим међународним дунавским конференцијама: 25. и 26. фебруара 2010. године у Будимпешти (Мађарска), 19. и 21. априлa 2010. године у Бечу (Аустрија) и Братислави (Словачка), 10. и 11. маја 2010. године у граду Русе (Бугарска) и од 9. до 11. јуна 2010. године у Констанци (Румунија).

Више информација о овим конференцијама можете погледати на линку: http://ec.europa.eu/regional_policy/cooperate/danube/events_en.cfm

Европска комисија се у изради ове стратегије до сада придржавала три принципа: да неће бити дозвољено креирање нових законских оквира, нових институција, нити ће бити обезбеђена додатна финансијска средства за ову иницијативу, како би се на најбољи начин искористили постојећи ресурси.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs