Најавe и обавештења

21.09.2017. |
Први потпредседник Владе Републике Србије и министар спољних послова Ивица Дачић учествоваће на већем броју скупова који се одржавају у Уједињеним нацијама од 19. до 23. септембра и 25. септембра, у оквиру генералне дебате редовног 72. заседања Генералне скупштине УН.

Дачић, који ће бити у саставу државне делегације коју предводи председник Републике Александар Вучић, имаће низ састанака са циљем представљања ставова Републике Србије у вези са кључним питањима од међународног значаја.

Он ће, између осталог, 18. септембра учествовати на састанку на високом нивоу о реформи УН-а, којем ће председавати председник САД Доналд Трамп, као и на радном доручку министара спољних послова земаља западног Балкана са комесаром ЕУ за проширење и суседску политику, у организацији Регионалног савета за сарадњу, 20. септембра.

Истог дана учествоваће и на министарском састанку Покрета несврстаних земаља, као и у отвореној дебати Савета безбедности УН о реформи система мировних операција.

Следећег дана, предвиђено је и његово учешће на неформалном ручку министара иностраних послова држава чланица Централно-европске иницијативе (ЦEИ), у организацији Белорусије.

Учешће на генералној дебати биће прилика и за реализацију бројних билатералних сусрета Ивице Дачића који ће бити искоришћени за презентацију кључних спољнополитичких приоритета Републике Србије, посебно оних на плану европских интеграција и у вези са Косовом и Метохијом.
21.09.2017. | 08:30
Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у Влади Републике Србије Зоран Ђорђевић, министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић и амбасадор САД у Србији Кајл Скот посетиће Основну школу "Бранко Пешић" у четвртак, 21. септембра, у 8.30 часова, Светотројичина 4, Земун.

Приликом посете, биће уручена опрема за ђаке која је обезбеђена у оквиру пројекта "Подршка формалном образовном систему Србије у одговору на избегличку кризу", који финансира Амбасада САД.

Основна школа "Бранко Пешић" је у току школске 2016/2017. године примила највећи број деце избеглица, док је за школску 2017/2018. годину планирано да 47 деце избеглица похађа наведену школу.

За праћење овог догађаја неопходно је послати акредитације за представнике медија на имејл press@minrzs.gov.rs или на бројеве телефона: 011/36-14-960 и 060/65-68-568.
21.09.2017. | 09:00
У Новом Саду ће се 21. и 22. септембра одржати Пети дијалог о образовним политикама Кине и земаља централне и источне Европе и 4. састанак конзорцијума високообразовних установа земаља овог механизма.

Том приликом високе званице, представници ресора министарстава образовања из НР Кине и 16 земаља централне и источне Европе размениће мишљења о унапређењу образовне сарадње, праксе и усклађивања образовних стратегија у циљу јачања овог сегмента односа.

У питању је сарадња у области образовања у формату Кине са 16 земаља централне и источне Европе, који је од свог успостављања 2012. године израстао у механизам свеобухватне сарадње земаља региона са Кином.

Поред редовних годишњих сусрета представника наведених земаља на високом политичком нивоу (састанци председника влада), чији је Трећи састанак одржан у Београду 2014.године, у оквиру овог механизма сарадње одржава се и редован дијалог министарстава културе, саобраћаја, трговине и туризма, здравства, а обухвата и сарадњу на локалном нивоу.

Први дијалог о образовним политикама Кине и ЦИЕЗ одржан је 2013.године у кинеском граду Чунгћингу, а потом су уследили Други дијалог у Тијенђину, трећи, који је одржан у Варшави, а последњи у октобру 2016. године одржан је у Пекингу, када је из Републике Србије учествовао министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић.

На овогодишњем 5. дијалогу, НР Кину ће представљати заменик министра образовања Ду Џенјуен, као и заменици министара и други представници ресора образовања из земаља Централне и Источне Европе.

На 4. састанку конзорцијума високообразовних установа, који ће уследити после састанка на високом нивоу, учествоваће представници наугледнијих кинеских и универзитета из ЦИЕЗ.

Сарадња Кине и земаља централне и источне Европе, интегрални је део глобалне свеобухватне иницијативе „Појас и пут“, коју је покренуо председник НР Кине Си Ђинпинг 2013.године.

Србија има веома активну улогу у овом механизму сарадње и била је домаћин успешног Трећег састанка шефова влада Кине и ЦИЕЗ у децембру 2014.године када је тадашњи председник Владе Републике Србије Александар Вучић угостио премијере централне и источне Европе и премијера Народне Републике Кине Ли Кећианга што је била прва посета Србији из Кине на том нивоу после три деценије.

Србија даје активну подршку интензивирању сарадње у механизму 1+16 у свим областима, као и реализацији идеје „Појас и пут“, којим поводом је и председник Републике Србије Александар Вучић у мају ове године у Пекингу учествовао на првом међународном Форуму лидера „Појас и пут“ на највишем нивоу, уз председнике још 28 држава.

У прилогу вам достављамо комплетне агенде за четвртак, 21. и петак, 22. септембар 2017. године.
21.09.2017. | 09:30
Министар правде у Влади Републике Србије Нела Кубуровић учествоваће на међународној конференцији "Организација и надлежност управног судства" у четвртак, 21. септембра, у 9.30 часова, у хотелу "Метропол", Булевар краља Александра 69, сала "Никола Тесла".

У уводном делу дводневне конференције говориће и председник Високог савета судства и Врховног касационог суда Драгомир Милојевић, председник Управног суда Јелена Ивановић, амбасадор Мисије ОЕБС-а у Србији Андреа Орицио и шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици.

Особе за контакт су Милица Вучковић, број телефона: 064/813-50-73, и Соња Џинкић-Јовановић, број телефона: 064/826-00-87.
21.09.2017. | 12:00
Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић отвориће регионални Форум о усаглашавању услова за пословање у југоисточној Европи у четвртак, 21. септембра, у 12 часова, у Вили Републике Српске, Ужичка 5.

Скуп се одржава у оквиру манифестације „Дани Српске у Србији“, а уз Брнабић овај форум ће отворити и председница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић.

Овом догађају присуствоваће ресорни министри, градоначелници и председници општина, као и челници успешних компанија које послују у региону.

На скупу ће се дискутовати о најуспешнијим реформама у региону и могућностима за размену искустава, најбољих пракси и иницијатива за креирање повољног пословног амбијента.

Акредитације за догађај је неопходно послати на имејл i.radak@naled.rs.
21.09.2017. | 15:00
Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић састаће се са специјалним изаслаником Министарства спољних послова Републике Немачке задуженим за политичка питања Европске уније Томасом Осовским у четвртак, 21. септембра, у 15 часова, у згради Владе Србије, Немањина 11.

Сниматељима и фоторепортерима биће омогућено снимање почетка састанка, након којег ће бити прослеђено саопштење.
22.09.2017. |
Тродневни фестивал документарног филма „Европска сарадња: филмска прича“, поводом Дана европске сарадње, биће одржан у Центру за културу „Влада Дивљан“, Митрополита Петра 8, од 22. до 24. септембра.

Фестивал ће 22. септембра отворити вишеструко награђивани филм „Обећање“, аутора и продуцента Душана Гајића и редитеља Жељка Мирковића, са којим је предвиђен и разговор након пројекције.

На репертоару су такође немачки филм „Демократија“, редитеља Давида Бернета (23. септембар), као и документарно остварење „Гангстер те воли“, хрватског редитеља Небојше Слијепчевића (24. септембар). Сви филмови ће бити приказивани у термину од 20 часова.

Дан европске сарадње је манифестација којом се промовише „Европска територијална сарадња“, инструмент Европске уније чији је циљ повезивање грађана суседних држава ради превазилажења заједничких препрека.

Програми прекограничне и транснационалне сарадње у Србији се спроводе од 2004. године, а до 2014. године Европска унија је за ове програме издвојила 91 милион евра и подржала више од 800 пројеката, у чијем је спровођењу учествовало више од 500 организација на територији наше земље.

У оквиру финансијске перспективе 2014–2020, Србији је доступно 260 милиона евра ЕУ средстава, а спроводи се седам програма прекограничне сарадње – са Мађарском, Румунијом, Бугарском, Црном Гором, Босном и Херцеговином, Хрватском и Македонијом и два програма транснационалне сарадње – Програм Дунав и Јадранско-јонски програм (Адрион).
22.09.2017. | 10:00
Министар без портфеља у Влади Републике Србије задужен за иновације и технолошки развој Ненад Поповић посетиће компанију „Агроуник“ у петак, 22. септембра, у 10 часова, Крњешњевачка бб, у Шимановцима.

Поповић ће том приликом говорити о новом државном конкурсу за иновационе пројекте за правна и физичка лица, који је расписан јуче, а чија вредност износи 100 милиона динара.

Присутнима ће се, поред Поповића, обратити и помоћник министра просвете, науке и технолошког развоја за технолошки развој, трансфер технологија и иновационе системе Саша Стојановић и директор Фонда за иновациону делатност Иван Ракоњац.

За све додатне информације, као и за превоз новинарских екипа до компаније „Агроуник“, контакт особа је Јанко Цветковић, број телефона 062/240-828.
23.09.2017. | 14:00
Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у Влади Републике Србије Зоран Ђорђевић и амбасадор Словачке у Србији Дагмар Репчекова присуствоваће свечаном отварању манифестације "Дани Бача – Дани европске баштине" у суботу, 23. септембра, у 14 часова, на Тврђави Бач.

На овогодишњем скупу фокус ће бити на културном наслеђу и природи, областима којима општина Бач може најбоље да се прикаже домаћој и међународној јавности.

Представници медија своје присуство могу потврдити на имејл press@minrzs.gov.rs или на бројеве телефона 011/3614-960 и 064/86-22-148.
http://www.srbija.sr.gov.yu/vesti/dogadjaji.php?id=1516
Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs